Tuesday, December 25, 2012

Bila Dia Tiada

hahaha. tajuk xley blah. Bila Dia Tiada. siapakah? pernahkah dia ada sebenarnya? bila aku hilang orang yang aku syg, aku cuba pujuk hati sendiri. aku cakap, xpe jima, bukannya ko hilang dia, sebenarnya dari mula dia bukan milik ko pon. dia milik Allah. Allah bagi pinjam ja. Bila Allah dah ambik balik, terima la kenyataan. contohnya mcm ni. org bagi ko pinjam baju. so, bila tuan dia dah ambik balik baju tu, ko xleh la rasa kehilangan, sebab, dia bukan milik ko dari mula. dia dipinjamkan saja.

knapa nak sedih2 sorang2? sabaq la. ada yang lagiiiiii baik nanti. percaya la. Allah dah tetapkan dah. masa ja belum sampai. sabaq noh. xrugi pon sabaq. sabaq itu manis.

hehe. jeles bila tgk ada yang berpacaran? buat apa nak jeles? itu jalan hidup dia. itu bahagian dia. bahagian kita? dah ada dah Allah simpan. nanti Allah bagi la.

memang la ingat. tipu la kalau langsung x ingat. dah lama dia ada. bila tiba2 dia tiada, rasa rindu. hehe. rinduuuuu sgt2. sampai satu tahap aku rasa ayaq mata ni meleleh sendiri. bukan aku nak pon. diluar kawalan.  haha. tapi bila ingat2 balik, alahai cengeng betol la.

sekarang yang aku mampu buat, kuatkan hati. tabah. sebab. hati kita mudah rosak. jagalah ia. kita mampu bangkit. kita mampu bahagia. bahagia bukan dgn cinta lelaki saja. bahagia boleh dtg dalam pelbagai cara. :)

aku harap, aku kuat. aku harap aku tabah. doakan ya sapa2 yang sedang membaca. tq sgt2. :)

Sunday, December 23, 2012

DORRIS PONNIAH v LUM SUNG CAKE HOUSE SDN BHD


23/12/2012 1.30 PM

Alhamdulilah. Done for the hearing. that is the end of the Civil Procedure 1 class. we've learned a lot. seriously!

Sir Shahrul Mizan is the best. i admit that sometimes feel like argggghhhhhh there's so many works need to be submit within a short period. pernah rasa macam eh memang aku amek CP je ke sem ni? everyday kne buat keje CP. Within a week confirm akan ade group discussion CP.

BUT at the end baru realised, dari situ kami BELAJAR. n kami TAHU. That is KNOWLEDGE!..
anyway, bile fikir2 balik, ape yang Allah atuq tu elok dah. mula2 rasa stress n xsuka ja ambek CP dgn Sir Mizan sebab tgk group2 lain xlah sebusy budak2 kelas CP with him. tapi bila dah last, baru la rasa, a'ah la, patut la ALLAH letak aku dalam kelas dia supaya aku dapat BELAJAR n dapat ILMU.

Okay, cukup membebel sampai disini. this coming Saturday, 29th/12 da start for final exam. So, kne usaha lebih kalau nak ganjaran yang lebih.


DREAM BIG, WORK HARDER!


 I am sure I will miss this wonderful moment with u guys. Seriously! :-)

 Thanks Allah for this GIFT! :-)

YEAYYYY! Done! Sir Shahrul Mizan Ismail yang sporting di saat2 akhir. hehe. Peace Yoo!

Monday, December 17, 2012

LIFE GOES ON! I LOVE U

hidup oh hidup
knapa la susah sangat eh
ujian je memanjang
tapi aku baru sedar
ujian tu datang tandanya Allah masih care pasal kita
tanda ALLAH xnak kita terus hanyut di buai dunia

tapi sakittttt sangat rasa
huhuhu
walaupon aku yakin Allah ada, tapi sakit tu tetap ada
aku pujuk hati aku sebab aku yakin lepas kesusahan pasti ada kesenangan
tu janji Allah kan
mana mungkin Allah memungkiri janji

sabaq la wahai hati
xlama pun nak hidup di dunia ni
time flies fast
biaq pi la kat dia
tu hidup dia
dia berhak pilih

kalau memang ALLAH cipta dia untuk hang
buat la apa pon,
xlama dia mai jugak

kadang2 aku heran
hidup aku ni untuk cinta manusia semata ka

haishhhhhhhh

hate this feeling

nak jadi kuat
nak jadi tabah
xmau pikiaq dah
nak buang jauh2
huhuhuhu

dah letih sebenarnya

p/s: aku doa kamu bahagia walaupun aku sengsara! haha. ayat orang kuciwa. bercakap macam xdak agama. hoi Jima, Allah dah atuq tu elok dah la.
yang hang nak salahkan takdir ape hal?
sedaq la diri oit. hidup kat dunia ni Allah bagi segala nikmat. tu pun x bersyukur lagi ka. hidup bukan untuk cinta manusia semata. ingat tu!

senyum la dan terus melangkah.
memang susah, memang payah, memang sukar
tapi bukan x boleh kan.
bukannya mustahil !!!! :-)

Monday, December 10, 2012

Riadah

Da lama rasanya kasut sukan itu hanya kaku di rak kasut. hari ini, dengan niat yang tulus ikhlas, hati ini kuat sgt nk bawa kasut sukan itu bersiar2 menjalankan tugas beliau sebagai sepasang kasut sukan.

jom layan gambo je la. xlarat nak mencipta ayat lagi.





















terus badan rasa sihat dan cergas. hehehe..

Friday, December 7, 2012

JoDoH ItU rAhSiA ALLAH:)

I'm just finished watching movie with my rumet, Syam. Istanbul aku datangggggg..

overall, interesting! i'm in love with Beto Kushairi. hehe. he is so gentle. itu baru la lelaki sejati. walaupun pengotor ckt. haha

All in all, what i can conclude is, Allah has its own way to bring our 'jodoh' to us.

Jodoh itu rahsiaNya.

Sabar. sebab sabar itu manis. :-)

Life is a journey!


I do have one simple perspective upon life in short; it's a destined journey, whereby everything is written by God the Almighty. This written route ends when we die and continues in hereafter. The purpose to live is only being the slave of Him; to perform obligation towards Him and not to commit sins as this world is made as the field to plant the seeds, and we all would harvest the result later in hereafter.

In going through life as a whole, we would found variety of obstacles and they may appear simply in the form of positive and negative, in other words, the ups and downs. I define them as the tests from Him just to examine how deep our faith towards Him, how grateful we are, how much we would devote ourselves to Him and to know Him better.

Praised be to Allah who has given us life, showers us with love, filling our life with everything that we never ask for. He made us so perfectly. Despite, as a human being, sometimes, I admit that there are tests that I couldn't really handle, but I do believe that I still have tomorrow, better days and years to come. Allah is always good.  All in all, gain as many as possible the blessings from Him. The time is running out for everyone,and no one knows when the journey ends.

:-) copied~

Saturday, December 1, 2012

Love part 2

Thus, love is a happiness feeling that someone feel toward another person.this feeling is created by Allah s.w.t.
However, if these feeling is not inline or compliance with Allah's n Prophet's guidance,this feeling will going no where, it's fall under a fake feeling which could crash or broken anytime. And there is where the broken heart words come from.
Therefore, pensyariatan marriage come into a picture, because Allah wants to take care of all these feeling.

"dan diantara tanda tanda kekuasaan Allah itu adalah Dia menciptakan kamu pasangan daripada jenismu sendiri untuk dijadikan isteri supaya kamu mendapat ketenangan dan supaya kamu dapat melimpahkan kasih sayang diantara satu sama lain"

(",) senyum..

LOVE

Yesterday, i asked my fren,what is his perspective about love.

He did answered my question.

"for me love is something about feeling. The feeling which come from inside of our heart. More or less i would say, the positive feeling that one individual feels toward another individual.

For example like, the feeling of happy wherenever we can talk or see him/her, the feeling of missing whenever we cannot talk or see him/her, the feeling of symphaty/empathy whereby we are always try to take care of her/him in whatever situation. The feeling of ease everytime we are together, in other word there is a chemistry between each other.

Therefore,i conclude that, in my opinion, when all these elements are together i.e
Happy
Missing
Symphaty
Chemistry

Eventually, it will result into a big feeling which is a Happiness.

Monday, November 26, 2012

Bersyukur itu perlu!

aku dah dapat jawapan pada soalan yang selalu ada dalam fikiran aku selama ni
aku selalu rasa down tiap kali tgk cermin
aku selalu rasa x puas hati bila tengok orang lain ada pakwe yang hensem2
aku selalu jeles bila dengar ada member2 nak kawen dalam masa terdekat

n aku rasa hanya 1 jawapan yang pasti untuk semua yang bermain lam fikiran aku tu.
'BERSYUKUR'

tu la benda yang aku rasa dah lama aku lupa untuk buat
aku lupa nak bersyukur atas nikmat sihat yang Allah bagi
aku selalu merungut badan aku gemuk
aku selalu nak rasa macam mana rasa xda selera makan
benda tu jadi sebab aku lupa nak bersyukur.
lupa nak bersyukur sekurang2nya aku xkena berulang alik ke hospital utk kna inject bagai
Alhamdulillah ya Allah atas nikmat sihat ini

aku juga lupa bersyukur dengan pertemuan yang Allah bagi antara aku dan dia
aku selalu x bersyukur, walau dia kurang dari segi rupa, tapi dia sayang aku apa adanya aku
itu yang sepatutnya aku bersyukur
Alhamdulillah ya Allah untuk pertemuan dan peluang bahagia ini

kahwin.
ni satu lagi benda.
tiap kali dapat kad kawen, mesti aku akan rasa, kan bestnya kalau nama aku yang tertulis dalam kad jemputan tu.
sedangkan aku lupa bersyukur dengan kehidupan aku sekarang
Allah da bagi aku tanggungjawab sebagai seorang student
mungkin belum tiba masa untuk berkahwin
sabarlah. insyaAllah the time will come soon.

so the point here is no matter what happened around u, just thank to Allah as He still bless u with all the nikmah in this world.
He give u the gift of happy family
He choose the best mom and dad in the world
He choose u the lovely siblings ever

so, what do u expect more from Him?
bersyukurlah untuk segalanya yang kamu miliki hari ni kerana esok belum pasti kamu akan milikinya lagi.
Alhamdulillah ala kulli hal Ya Rabb..


:-)

Saturday, November 24, 2012

Istikharah

istikharah
selalunya istikharah dikait rapat dengan jodoh
bila ada yang mencuri hati
kita mula ingin mengetahui
adakah dia pilihan Ilahi

istikharah
aku dah buat
alhamdulillah
aku dapat
namun petunjuk masih samar
aku bukan Si alim yang tiada dosa untuk Allah tunjukkan segala melalui mimpi
aku hanya insan biasa
kerana itu aku khuatir
khuatir petunjuk bukan dari yang Esa
tapi dari Si penghuni neraka selamanya

istikharah
walau hati masih kurang percaya
namun aku serahkan segala pada yang Esa
kerana hanya Dia yang tahu segala
semua rahsia dari mula
hanya Dia yang mengetahui semua

istikharah
insyaAllah
aku akan istiqamah
dalam misi mencari siapa jodoh

:-)

kamu, sabar ye. walau aku x tau siapa kamu. tapi aku harap kamu sedia menunggu sama seperti aku.
walau kamu punya kisah silam, itu tidak menjadi masalah, kerana aku juga punya cerita. mungkin kita perlu mengenali yang lain sebelum kita mengenali sesama kita. mungkin! :-)

Suram

Hidup kini x seindah dulu
kenapa?
semuanya sebab kita
kita yang x pandai jaga hubungan
kita yang buatnya suram
x payah nak salahkan orang
semuanya kerana kita
kita yang cipta
kita yang hancurkan ia
xpela
kita yang rasa
kita yang sakit bersama
moga kamu bahagia di sana

Allah knows best

For every and each of our journey, Allah knows best.
Sometimes He gave us so many challenges, then we feel like we cannot handle all those challenges.
but without we realize it, He gave us the solution for each and every of those problems.

ok, da xtaw nak merapu:-)
the important point here is, whatever challenges u have to face in your life, just remember that Allah knows best!

smile:-)

Hati

Hati ini milikmu ya Rabb
Hati ini yang dulu penuh cinta
kini suram tiada rasa
hati ini yang dulu bermusim bunga
kini telah bertukar ke musim duka

dugaan apakah ini ya Rabb
sukar untuk ku tempuh
namun aku percaya dengan janjiMu
setiap kesusahan pasti ada kesenangan

walau apa pun rintangan
ku mohon kekuatan dariMu
manusia hanya tahu menghukum
hanya tahu mencemuh
tanpa tahu apa cerita di sebalik derita

hanya padamu ya Rabb
hanya padaMu tempat kuluahkan segala rasa
kerana sesungguhnya hanya kepadaMu sebaik tempat bergantung harap

senyum
walau derita
senyum
walau terluka
senyum
walau sudah tiada dia

Monday, October 8, 2012

i-city = awesome!!! :)

a special thank i dedicate to my beloved bro, abg jack coz finally i arrived hereeeee...i-city!!! yeayyyy..hehe..i'm so excited when he told me a week b4 he come to kl that he wants to bring me here. and now, my dream comes true! thank you so much! :) love u with all my heart..haha..here i drop some of the pictures taken there..



me at switzerland aka shah alam:-p


kak ta, my sis in law:-)


seriously i didn't notice the 'angry bird' also in the picture


this is awesome. i play dis with sara..budak yg over excited:)



me with ayahhhh:-) ayah just wait outside, xmau masuk..


dis is my comel bro, abg jack! sape lagi comel? angry bird or abg jack? hehe


kak ta again:)


loving couple of the year



in the igloo


peace! budak yg xtaw sejuk


semua org asyik tanya kat aku sal angry bird ni, dia xtaw sejuk ke kak?


see, aku yg terpaksa follow coz semua benda dy nak try n nak try bkn skali, 3x..mati kesejukan ak layan dak ni:)


bestttttt sgtttt


awesome!


sgt2 best!..xrugi even mahal



peace! this is me..with baju pinjam..tq syam:) next time pinjam lagi..hehe

that's all about i-city..i'm so hepy n enjoy here..especially when spending time with the family..thanx Allah for giving me dis wonderful chances in my life:-) alhamdulillah

i have to!

i have to face all these challenges
i have to force myself try to forget all those things
i have to!
i must! 
that is what i'm trying to do right now
seriously, i'm so ashamed to meet u again but i have to!
there's no way to avoid u..
coz u're a part of me since b4
i hope. everything will end smoothly.
Allah, ples help me to face all these pain

Wednesday, October 3, 2012

berat ujianMu Ya Allah

termenung aku sendirian,
mengenang setiap sesuatu kejadian,
dalam kelemahan aku terima setiap dugaan,
Ya Allah, datangkanlah kekuatan bersama dugaan dan ujian.

tuhan, berikan aku kekuatan
kekuatan untuk berdepan dengan seorang insan
berikan aku kekuatan
kerana tanpa kekuatan,
aku insan ketakutan,
aku takut kehilangan

kata pepatah,
air dicincang tidak kan putus,
dengan harapan aku memohon,
peliharalah hubungan kami Ya Tuhan
hanya kepadaMu
segala harapan aku sandarkan

p/s: berat ujianMu Tuhan, namun, aku pasti, kerana sayang, ujian kau berikan

Tuesday, October 2, 2012

saya resah, saya sunyi, saya kusut, saya jahat...

video

Ya Allah, kala diri ini di belenggu resah, hanya kepadaMu tempat aku berserah. Aku bukanlah hambaMu yang solehah, banyak khilaf yang telah aku lakukan.

hidupku kini xsebahagia dulu. Aku mohon Ya Allah, moga aku di matikan dalam keadaan beriman kepadaMu.

walau apa pun yang aku luahkan, aku tahu, pasti ada yang tidak senang dengan tulisan ini. tapi percaya lah, aku bukan malaikat yang diperbuat dari cahaya, aku juga bukan Rasulullah yang maksum tiada dosa. aku hanya insan yang suatu ketika pernah melakukan dosa dan cela.

tika aku cuba melupakan semuanya, kenapa tega kau ingatkan semula. datang untuk menghukum sedangkan semuanya telah aku luahkan pada yang Esa dulu kala.

tahniah! kini kau telah ragut apa itu yang dipanggil saudara. tiada lagi mesra dan tawa. yang ada hanya masam muka. tahniah! kau berjaya..

p/s: saat ini hanya panggilan dari Ilahi yang aku pinta. mungkin itu yang boleh buat kamu semua bahagia. I wish I could go to the place where nobody know me.

buat saudaraku yang amat kusayangi,
hanya maaf yang ku pinta untuk,
kecewa yang kamu rasa,
menyesal adanya aku sebahagian darimu,
setiap apa yang berlaku antara kita,
mungkin telah ditetapkan,
aku redha jika tiada lagi layanan mesra dari kalian,
hanya satu pintaku,
apabila datang tika dan saat kamu telah puas menghukumku,
percayalah, itu semua kisah silamku,
maaf untuk kesekian kalinya.
aku syg kamu.




I am not an angel.

video

This video may bring peaceful in your heart..insyaAllah..each and every of us may commit sins, and the way to purify it is through taubatan nasuha. May He shows us with His bless.ameen

when you think there is no one to turn to, Remember! Allah is always there for u..

This is what I feel right now. I don't know to whom should i tell, or to whom should I share this pain. I believe, everything happened for a good reason. For sure, there is hikmah behind all these challenge. It is hard for me actually, but when I feel  this burden is too hard for me to handle, i will always hold what Allah says in Quran, "dia xkan bebankan seseorang dgn bebanan yang xdpt hambanya tanggung."

I know, everything that happened to me now is because of me. I will be responsible for everything. I don't know how to explain here. but I am already repent.

When I have to choose between family and you, I don't know what should I do. I told u everything, and u asked me to choose family. And now this is what i did.

Ya Allah, I know, u will always be there for me no matter how. And I rest my entire life for u. If he is created by Allah for me, insyaAllah, one day He will unite us.. i believe on that. Jodoh, ajal, rezeki semuanya dah tertulis di luh mahfuz.

May I am in the right path. ameen.

Saturday, September 1, 2012

Pengalaman berharga Praktikal MRS Baling

sedar x sedar. dah 3 bulan aku menjalani praktikal di MRS Baling. sekejap ja masa berlalu. masa mula2 nak masuk dulu rasa mcm eeeeiii, macam mana la aku nti kat sana..kna fotostat je ke..kna buat ayaq ja ka..tapi bila da berada di MRS Baling ni, bru aku tahu, lain org lain pengalaman..istilah keje buat air n fotostat itu tidak terjadi pada aku. Alhamdulillah. banyak pengalaman dan ilmu aku dapat sepanjang berada di sini.

banyak kenangan dengan staff2 kat sini yang semuanyaaaa baikkkkkk sangat2. aku sayang depa semua. terima kasih ya Allah untuk ukhwah ini. aku bersyukur.

aku di tempatkan di bawah Tuan Syeikh Mohd Tarmizi bin Abd Aziz. pegawai sulh. sampai aku da kna cop sebagai P.A syeiikh mizi ni..hehe..siap dapat 1 bilik khas lagi:-) special cikit..hehe..

Ni bilik aku


Di sebabkan aku duduk bawah dia, so, aku berpeluang untuk berada bersama ketika sulh di jalankan walaupun sebenarnya sulh itu rahsia. tapi syeikh mizi suruh aku duduk sekali dalam bilik sulh tu utk proses pembelajaran..tgk macam mana sulh dijalankan. sampailah, 1 hari tu syeikh soleh, hakim, suruh aku jalankan sulh sendiri..kes permohonan cerai. hehehe..alhamdulillah, aku dapat pengalaman yang berharga..hepi sangat.. segala kerja pendaftaran aku da bleh buat, alhamdulillah. banyak ilmu yang di beri. semua staff seronok untuk ajar.


kak ton,penolong pendaftar, selalu panggil masuk bilik dia dan terangkan prosedur2 di mahkamah. aku senang bekerja dengan staff2 d sini:-)

staff kat sini xramai. yang ada, syeikh soleh, syeikh mizi, kak ton, ustaz zakree, kak idah, cik afnan, cik esham, cik murat, cik din, cik bee, cik latip n cik yam..syima budak praktikal sama2 dengan aku..dy dari kitab penang.

cik murat suka menyakat. siap panggil aku buah setoi sebab aku gemuk..haha, xpela, aku da anggap macam ayah pon. kalau kasut hilang, aku tau dah keja sapa..dah 2x dia sorok kasut aku. 1 time aku p semayang kt surau n 1 lagi time jamuan. siap sorok lam bilik fail..cik murat2, saja la tu nak bagi org ingat kat dia nanti..:-)

ustaz zakree, suka tanya aku, zima, awat posa pon xkurus2 jugak..hampeh an..:-) dia suka lau org tolong dia, nak mintak tolong apa2, mesti cakap, azima, berminat x dengan resit, zima, berminat x nak masuk bilik hakim..hehe..rindu2:)

ape2 pon, aku hepiiii sangat dpt peluang praktikal kat sini. aku bersyukur kerana diberi peluang dapat 'family' baru..terima kasih ya Allah. moga ukhwah ini sampai ke syurga.ameennn.. sedey dah nak habis praktikal..


 ni kalau aku kna cari2 maklumat..tempat cik afnan ni, aku tumpang jugak kalau p bahagian pentadbiran..cik afnan tu hensemmm..hehe..(tetiba)

ni gamba time 2nd day praktikal:-)

Sunday, August 26, 2012

I - CITY


tibe2 abg duan hantar gamba ni. hehe. comel je damia n sara..rinduuuunyeee la kat dua org ni. da lama x jumpa. abg duan cakap, damia siap peluk kuat2, dok diam ja sebab sejuk tapi yang herannya sara siap berpeluh lagi..hehe..comel. dok lam ais pon leh berpeluh kakak ni. aktif sangat la tu sampai lam ais pon leh berpeluh2. 
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
p/s : ehem2, i pon da pegi la i city tu.....dengan sape? hehehe..later i'll story:-)

Friday, August 24, 2012

Bambam da balik...

piya da balik. kejap je rase. budak kuat nangis ni. dpt perangai baru plak. nak dukung je.lau duduk automatik akan buka mulut nangis sekuat hati...:-) gerammmmmm...ni tgk dulu gambo budak bambam ni..


tangan mcm popeye lepas dpt spinach...




da pandai gelak ckt2..hehe..take time gak la..org da lama benti acah dy baru respon..hehe
nti jumpe lgi ye piyaaaaa...

Pavlova - first try:-)

aritu saja2 dok google2 makanan kt tenet. pastu ternampak la satu makanan ni. mcm cantek ja. tapi xpenah makan n xpenah dengar pon nama makanan ni. so, berazam la untuk buat. kak ida plak balik. lagi la semangat nk buat.

so semalam p billion cari bahan. senang ja nak makan buat..:-)

bahan2nye ade lah..

telur putih - 4 biji
vanila esen - setengah susu teh
tepung jagung - 1 sudu besar
cuka makan - setengah sudu teh
gula caster - secawan
buah-buahan ( kiwi,strawbery,anggur)
whipping cream..yang ni semalam cari kt billion, xda..so google tgk pengganti whipping cream, jumpe la..tadaaaaa YOGURT. thanx mr.google:)

so,buat la aku sorang2 kul 12 mlm..

dan hasilnyaaaaaaaaaaaaaa........
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




sedap la jugak..walaupon aku derhaka pada resepi sebab xda whipping cream tu. nti la lau jumpe whipping cream, aku try buat lagi. xtaw la raya kali ni rajin nau aku buat2 kek ni..hehe..( ade aura raja sehari ke) hehehehe...tettttt!!!!

nak full resepi, google la ye..aku malas nk menulis:-)


Monday, August 20, 2012

lagi 2 hari piya nak balik...:-)


 rinduuuuu budak bulat ni......piya sayang cepat ler balik kedah.. acik rindu la...muahhhhh!!!! cayang piya bambam:-)



 tgk tangan dierrr...berketoi..rinduuuuu:-)

Aidilfitri 2012



-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
selamat hari raya aidilfitri. moga lebaran kali ini memberi lebih makna kepada kita semua.ameen. taun ni aku pakai hijau lagi..macam taun lepas jugak. insyaAllah taun depan baru tukar warna. hehe..ni je yang sempat snap.busy layan tetamu.ape2 pon, selamat hari raya maaf zahir dan batin. :-)