Thursday, January 24, 2013

KaWeN

okay topik kali ni, Kap Alip Wau Ya Nun. KAWEN.
hehehe
aku suka topik ni.
sgt2
 ntah la. sekarang aku rasa aku dok pikiaq nak kawennnn ja
aku pun xtaw kenapa
faktor umuq kot an
taun ni alhamdulillah, bulan 5 ni cukup 24 tahun
dah boleh kawen kan

tapi aku study lagi
bertuah sgt la kalau mak ayah nak bagi kan
tapi aku xpernah cuba pun mintak kat depa
ntah la.
keberanian tu xdak lagi
huhuhu
setakat ni dok mintak kat Allah ja
tapi bukan ka Allah dah kata dia xkan ubah nasib sesuatu kaum tu selagi depa sniri yang ubah
maksudnya kat sini, di samping doa, usaha kena la ada kan
aku ni kot yang xdak usaha
nak usaha apanya, calon pon xdak lagi
hurm
xtaw la. xtaw nak explain macam mana
kat fb aku penuh dah status kawen
sampai kadang malu pon ada
ah
tapi lantak la
betoi la aku dah rasa nak kawen
so, what?
 bukan nak mintak kapel pon
nak mintak kawen
grrrrr
membebel ja malam2.
hehe
xtaw la.
sapa2 yang baca ni, tolong doakan eh, aku nak kawen. thanks.

Wednesday, January 23, 2013

PeTuNjUk

Semalam aku buat istikharah.
aku nampak dia. Ya Allah. petunjuk darimu atau sebaliknya Ya Allah.
kalau betul la ya Allah, aku mohon, kau jagalah dia selagi belum tiba masanya.
aku yakin dia hanya akan baik2 di dalam jagaanmu ya Rabb.

Tuesday, January 22, 2013

BeFdAy NaBi mUhAmMaD s.a.w

esok 12 Rabiul'Awal 1434M
maknanya esok befday orang yang paaaaliinnnnngggg syg kita.
sebab apa aku cakap macam tu?
sebab sampai ke saat Malaikat Izrail nak ambek nyawa, baginda still ingat kat kita. Dia masih dok sebut ummati, ummati, ummati,
Allahu Akbar.
xrasa ka lagi yang baginda sayang sangat2 kat kita?

kalau befday orang yang kita sayang, macam2 kita plan kan. surprise befday party la, bab bagi hadiah xpayah nak cakap la kan. sanggup habih duit demi yang tersayang.

tapi kalau befday nabi, kita nak bagi hadiah apa eh? macam mana nak hantaq hadiah kat baginda sedangkan baginda dah lama wafat?

bagi aku, simple ja.

selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w. Allahu Akbar.
tula hadiah yang paling mudah yang kita boleh buat aku rasa.

Allah s.w.t pon berselawat ke atas Nabi tahu?

Surah Al-Ahzab ayat 56, Allah berfirman :

"Sesungguhnya Allah dan malaikatNya berselawat (memberi Segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad s.a.w); Wahai orang-orang Yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta Ucapkanlah salam sejahtera Dengan penghormatan Yang sepenuhnya"

kalau Allah pon berselawat, sombong la kita yang taraf hamba ni xmau buat benda yang sama.

aku x alim pon. ilmu x banyak. tapi aku just nak kongsi sedikit sebanyak yang aku tau. :)

jom la sempena befday Nabi ni, kita selawat banyak2. jom2. jom la. :)

Ya Rasulullah, Happy Befday in advance :) I love U so Much :)

Monday, January 21, 2013

RiNdU

rindu tu buat aku kuat
makin rindu, makin buat aku dekatkan diri dengan Allah
aku rasa tu la hikmah Allah ambek balik orang yg dia pernah hadirkan dulu

aku xsalahkan takdir
sebab aku percaya
Allah buat benda semua ada sebab
bukan saja2 nak buat mcm tu

Dia nak ajaq kita jadi kuat
jadi lebih kuat dari biasa
dia nak ajaq kita belajaq erti terima qada' qadar Dia
sebab bila kita terima, tu maknanya kita percaya dan yakin dengan setiap ketentuanNya

senyum lah. dan terus melangkah :)

Monday, January 14, 2013

Berhenti berharap

Kenapa nak jilat balik apa yang dah kamu ludah
Kenapa nak tukar jawapan setelah kamu nekad buat keputusan

Kamu yang xnak dulu
Kamu yang tolak
Kamu yang cakap x ready
Kenapa sekarang nak tagih lagi

Percaya pada rancangan Allah ke tidak sebenarnya
Jgn terlalu obses dengan sesuatu
Kadang benda baru xkekal lama
Buat apa nak pilih yang palsu kalau boleh pilih yang original

He loves u more than he love his own self
What more do u expect?
He always be there for u
Are u blind or what? 

Wake up jima
Open ur your
Dont chase something fake
U know ur heart better
Keep on praying
It will helps indeed