Sunday, October 27, 2013

Pergi

Tuhan,

Jodoh aku dengan siapa sebenarnya?

Kenapa tiap kali ada yg datang dalam hidup,

dia datang bersama ujian bernama perpisahan?

:-(

Saat itu

Tuhan,

saat aku mula lemah, kuatkanlah

saat aku mula mempersoalkan setiap takdirmu, sedarkanlah

saat aku mula ingin menangis, sekakanlah air mata di bibir mata ini

:-(

Jauh

Bila tengok orang lain senang sangat beroleh bahagia.

Kadang terdetik di hati,

Tuhan, kenapa susah sangat bahagia nak sampai kepada aku? :-(

Derita :-(

Seronok tengok orang lain bahagia.

Kadang tertanya2, Tuhan, mana bahagia untuk aku?

Tuesday, August 27, 2013

Alhamdulillahhhhhh Syukur Ya ALLAH :)

Hari ni dapat berita yang happyyyyy sgt. Alhamdulillah. Syukur Ya ALLAH. Tuhan ja taw mcm mana rasa happynya bila Syam call bgtaw lisst students yg successfull utk further LLB.S dah keluarrrr. N guess what? Nama aku adaaaaaa. Syukurrr Alhamdulillah. Allah makbul jugak doa. N aku yakin ni bukan doa aku sorang. ni doa mak n ayah jugak. Terima kaseh sekali lagi Ya Allah. Aku yakin, setiap kesusahan pasti ada kemudahan. Ya Allah, permudahkanlah segalanya untuk urusan selepas ini. Aku mohon Ya Allah. Seronok tgk mak ayah happy tgk offer letter aku tadi. seronokkkkkkkkkk. xtaw nak cakap :)

p/s: Terima Kasih  sekali lagi Ya Allahhhhhhh :)

Tuesday, July 23, 2013

Ubah fikiran

Ubah. Tukar. apa yang tukar? apa yang ubah? hihihi

Dulu kan aku selalu cakap kat kawan2, aku nak anak dua orang je. xnak lebih sebab pada pendapat aku, yang dua tu pun belum tentu kita boleh didik jadikan dia manusia. so, ni mcm aku lebih suka kualiti daripada kuantiti. Sebab, bukan senang nak didik anak menjadi seorang yang betul2 terdidik. bukan setakat hantar dia ke sekolah agama sahaja. tu x cukup. kena lebih dari itu. wah, cara bercakap macam dah ada seploh anak :)

Tapiiii kannnn..

sejak dua menjak ni, aku rasa sunyi la. aku kan anak bongsu, so, disebabkan abg2 n kakak aku semuanya dah keroje dan menetap di KL, so, yang tinggal kat umah ni hanya mak n ayah. Sunyi uollsss. Bila balik kampung, terasa agak sunyi. Sebab tu aku selalu ja update status fb (ada kena mengena x) :)

pastu mula la dalam fikiran, kan best kalo ada adek, kan best, kan besttttt.

pastu mula la aku terfikir balik, ish, mcm mana eh kalau ada anak 2 orang je. nanti sunyiiii laaa bila dah tua2 nanti. sunyiiiinyaaa. (macam la umur sempat nak sampai tua kan, kalo mati sebelum tua? ) :)

ntah la, bila fikir2 balik, anak ramai pon best kan. x sunyi.

ape2 pun, aku tetap bersyukur, walaupun aku sunyi xde adek, aku ada mak ayah yang muluttt diaa, ramahhh diaaa, dah macam ada 3 orang adek. tak terlayan :) ada ja modal nak cerita. tambah2, mak. kalau bab drama, bagi kat dia la. ayah plak x habis2 bab study aku la of kos, bab kerja, bab pokok durian. :)

okay, bersyukur dengan apa yang kita ada daripada meratap apa yang kita x ada.

p/s: anak 2 orang ke ramai? tunggu ada husben la baru pikir. husben sehabuk pun xdak, so better xyah pikir lelebih :)

Thursday, July 18, 2013

Ramadhan Kareem

Alhamdulillah dan syukur kerana masih diberi peluang oleh Allah S.W.T untuk masih bernafas di bulan Ramadhan pada tahun 2013 ini. Alhamdulillah.

Bila dipilih oleh Allah S.W.T untuk terus bernyawa di bulan yang mulia ini, marilah sama2 kita merebut peluang ini dengan sesungguhnya. Amatlah rugi bagi sesiapa yang melepaskan peluang yang diberi oleh Allah S.W.T ini tanpa melakukan amal ibadat sebaliknya berterusan melakukan maksiat.

Tinggalkan semua sifat mazmumah dan tambahkan sifat mahmudah dalam diri kita. InshaaAllah, di bulan yang mulia ini pahala setiap amalan akan digandakan berbanding bulan2 lain.

Syaitan2 diikat dan pintu2 syurga dibuka seluas2nya. Ayuh, kita sama2 berlumba2 dalam membuat amal kebaikan. Siapa tahu ini peluang terakhir yang Allah beri. Siapa tahu ini Ramadhan terakhir yang Allah kasi. Allahu Akbar.

Rebut sebelum hilang,
Rebut tiap kali ada ruang,
Rebut sementara masih di beri peluang.

Ramadhan Kareem. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan sebelum2nya. Semoga amal ibadat kita diterima Allah S.W.T. Amin ya Rabbal Alamin.

p/s: Alhamdulillah, berkesempatan berpuasa di kampung bersama insan2 tersayang. Terima Kasih Allah :-)


Tuesday, February 19, 2013

Sahabat

Bila punya insan bergelar sahabat itu menenangkan tahu.
Dia ada di setiap senang mahupun susah.
Dia ada di waktu rajuk mahupun marah.
Sebab dia lah anugerah.
Allah hantar dia untuk mendampingi kita.

Allah tahu tanpanya kita lelah.
Allah tahu tanpanya kita mungkin rebah.

Dear Sahabat,
Thanks for being with me.
Thanks for everything.
Eventhough i'm not a perfect person but my life become complete because of u.

Kau ada dikala ku suka
Dikala ku duka
Setiap tangisan dan juga ketawa
Kau ada dikala ku perlu
Setia menemaniku
Pegang erat tanganku bila aku jatuh
Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku

Kau ada di kala ku jatuh
Di setiap bangunku
Terus menemaniku
Tanpa rasa jemu
Kau ada di setiap tawa
Di kala bahagia
Kau menjadi sahabatku
Selamanya

THANKS ALLAH

Saturday, February 16, 2013

Sakit Pinggang

Sakit tu kafarah dosa kan. Sakit tu penghapus dosa kan. Sakit pinggang. huhuhu. yang teramat. banyak makan maggi mungkin. xdengaq apa yang mak larang macam ni la jadinya. makan maggi sebab malas nak turun beli makanan kat kafe. terbaik punya alasan.

Rasa macam lenguh sangat2 pinggang ni. Jangan la buat hal. Nak pakai lama lagi kalau umur panjang. Da letak mustajab still x hilang sakit. Bakpe eh? Nak kata tua baru umur 23 beberapa bulan. haha.

Xpala, xdala sakit sangat pun ni. Saja mengada nak mintak perhatian orang yang tengah baca tu. ( Ade ke orang baca? ) opps. xda pun. aku tulis, aku baca. loser betoi hidup.

k la, x mau bebel panjang2 sebab tau xda pun yang peduli. xda tempat nak luah sebenarnya. Nak cakap kat Allah bgtaw aku sakit pinggang, rasa mcm adoyai, sakit sikit pon nak mengadu. haha. tapi aku tau, Allah tengah tengok aku menulis ni kan. So, mesti Allah tau aku sakit pinggang.

Ya Allah, kalau ini caramu mengkafarah dosa2 laluku, aku pasrah.

Berhenti

Berhenti mengingati pada dia yang tiada hati
Berhenti merindui pada dia yang tidak ambil peduli
Berhenti mencinta pada dia yang tiada rasa

kerana

kamu juga punya harga
kamu juga punya rasa
kamu punya hati untuk di jaga

Berhentilah sayang
Berhenti. 
Kasihani dirimu


Malaih

Pernah x rasa malas? bila sebut pasal malas ni teringat kat sorang member. Faiz. Dia kalo sebut malas mesti sebut as 'malaihhh'. haha. lidah loqstaq. biasa la. haha. opps :-p sudah, stop kutuk orang senegeri.

Malas. Ya, itu yang aku rasa saat ini. Malas nak bukak buku walaupun reja banyakkkkkk sangat2. Malas nak buat nota. Malas nak ulang kaji. Malas nak study. yang rajinnya is ngadap Fb. this is not good at all.

Kena rajin balik ni. Please! Please! Please! Rajin, rajin, meh la datang kat kite. Kite rasa macam rindu plak nak jadi rajin. tolong la datang kawan ngan kite balik. Kite janji kite putus kawan dengan malas. huhu. Meh la. xsian kite ke? Kite tunggu dari tadi ni. Sob2~

Malas, malas pegi jauh2 eh. Kite nak kawan dengan rajin je. Rajin xnak datang kawan dengan kite kalo kamu ada dengan kite. tolong eh malas, pegi cari kawan lain. kite da penat kawan dengan kamu.

Rajin, meh cepat. kite dah halau malas. Kite rindu kamu wahai rajin :)

Ayuh Bangun!

Susah kan nak lupa orang kita sayang? Ye susahhhhhh. seriousss. Untuk melupakan dia yang kita sayang tu perlukan kekuatan yang teramat. Aku pernah rasa. dan aku yakin kamu yang tengah baca ni pun pernah rasa kan. Ntah2 time tengah baca ni pun still masih teringatkan si dia. haha. Kantoi sudaa. Sabar ye. Sakit memang sakit. Tapi nak buat macam mana, bak kata pepatah, terimalah hakikat sebuah kebenaran walaupun ianya x semanis kurma. haha. tetibe. Betul la.

Nak lupakan someone yang pernah bertakhta di hati itu perlukan kekuatan. Kita susah nak lupa sebab hati masih ingat dia ada dengan kita. Kita kena cuba pujuk hati, bgtaw kat hati cakap kat hati elok2, hati oh hati, dia dah xda lagi dengan aku. aku nak move on. so, tolonglah hati, tolonglah tuanmu ini. jangan rindu dia lagi. x kesian ke kat tuanmu ni. :) haa, lebey kurang mcm tu la. cer try bgtaw hati. cakap baik2 dengan dia. InshaaAllah, okay tu nanti.

still xdapat lupa? ish, jangan la sampai macam tu. ketegaq sangat ni. xmau macam tu. Dia xda tapi kita masih ada Allah kan. Dah lupa ka? ingat balik tujuan kita hidup kat dunia ni. ingat balik janji kita dengan Allah sebelum ke dunia ni. lupa? tujuan kita ke dunia untuk menyembah Allah yg Esa, bukan sembah manusia.

dah, be strong okay. bunga bukan sekuntum, kumbang bukan seekor. senyum lah. haaa, manis pon. seriously :)


ehem3. haha. close buat sementara waktu. sampai masa Allah open balik tu. inshaaAllah 

Belajar dari setiap ketentuanNya

Bila terjadi sesuatu, kamu sebenarnya belajar sesuatu. Mungkin pada mulanya kamu sukar untuk menerima dan mula menyalahkan takdir tapi percayalah kamu akan belajar sesuatu dari setiap yang berlaku itu.

Aku bercakap secara general. tidak specific kan kepada sesuatu kerana aku percaya setiap yang berlaku itu cara Allah nak sampaikan sesuatu kepada kita. Cara Allah nak menegur kita. Kita hambaNya yang selalu alpa. Selalu sangat alpa bila kita dikurnia bahagia. Hanya akan ingat Dia bila ditimpa derita.

Allah tu punya cara. Dia beri kita peluang untuk memilih namun bila Dia tahu pilihan kita bukan yang terbaik, Dia berikan yang terbaik pilihanNya untuk kita. Lambat atau cepat pasti kita akan sedar akan hal ini. Lambat atau cepat pasti kita akan temui hikmah dalam setiap ketentuanNya.

Percaya pada pilihan dan takdir Allah itu adalah sebaik2 syukur. Pesanan untuk semua dan juga diri sendiri :)

Friday, February 15, 2013

kak kam sweet :)

Tadi jumpe Kak Kam kat aikol. pengantin baru tuuu. terus excited salam kononnya nak ambek berkat. hehe.  seronok dengaq kak Kam bercerita tadi. sweetttt. Ya Allah, kawen itu manis kan. haha. terus terasa nak melengkapkan separuh agama. haha. bila pikiaq balik, rasa x mampu. xpala, sabaq dulu. banyak benda lagi kena settle. buat masa ni, focus untuk LL.B dengan double degree syariah dulu. inshaaAllah, the time will come soon. hehe. kannn?

budak berdua yang selalu je excited bila dengar pasal kawen

Jodoh tu sampai tepat pada masa. put your trust in Allah. Jika bukan disini, inshaaAllah di syurga nanti :) selamat bercinta sampai syurga kak Kam. amin..:)

Wednesday, February 6, 2013

Final Semester for LL.B.

Alhamdulillah. 04.02.2012, da start semester baru. inshaaAllah, ni Final semester untuk law degree, civil. harap2 semuanya berjalan lancar saja. amin. :)

walaupun result semester lepas x begitu menggembirakan, namun aku pasrah. alhamdulillah ala kulli hal. pointer still x jatuh bawah dr 2.5. yg ni yg paling aku takut sebab requirement untuk buat double degree shariah kne pointer 2.5 n above. ni yg plg aku jaga. huhu. harap2 dapat teruskan impian untuk buat double degree in shariah next semester. amin. doakan ye sapa yg baca. hehe. tq :)

semester ni contact hour 24. fuhhhh. lap peluh. memang full sgt jadual. kne struggle lebih. n yg palingggggg mencabar sekali is the venue for EAW is at the kuliyyah of ICT. nun d atas bukit sana. jauhhhhh. nak kne ulang alik Aikol to ICT then balik semula ke Aikol for tutorial. huhuhu. lap peluh lagi. :) tapi Alhamdulillah sekali lagi sebab enas ada. pg ngan enas. paan hantar nek keta. Allah tolong lagi. tq Allah. :)

so, for this semester, kalo boleh xnak fikir bab kawen dah. sebab aku rasa it affect my previous semester result a lot. so, rilex2 saja. n Allah pun da kurangkan rasa nak kawen tu. hehe. Dia nak suh fokus study dulu kot. xpa, ada jodoh x kemana. xmau la risau untuk benda yg bukan urusan kita. urusan Allah biaq Allah uruskan. kan dah ditetapkan. so, no need to worry bebeh. hehe.

so, the conclusion is, aku harap semester ni will be nice to me. amin. n to my frens as well. aminnnn.


p/s: nak lambung topi sama2 nanti bulan 10. hekhek :)



ni gambo latest. hikhik. final semesterrrrr u olllsss. inshaaAllah :) amin

Thursday, January 24, 2013

KaWeN

okay topik kali ni, Kap Alip Wau Ya Nun. KAWEN.
hehehe
aku suka topik ni.
sgt2
 ntah la. sekarang aku rasa aku dok pikiaq nak kawennnn ja
aku pun xtaw kenapa
faktor umuq kot an
taun ni alhamdulillah, bulan 5 ni cukup 24 tahun
dah boleh kawen kan

tapi aku study lagi
bertuah sgt la kalau mak ayah nak bagi kan
tapi aku xpernah cuba pun mintak kat depa
ntah la.
keberanian tu xdak lagi
huhuhu
setakat ni dok mintak kat Allah ja
tapi bukan ka Allah dah kata dia xkan ubah nasib sesuatu kaum tu selagi depa sniri yang ubah
maksudnya kat sini, di samping doa, usaha kena la ada kan
aku ni kot yang xdak usaha
nak usaha apanya, calon pon xdak lagi
hurm
xtaw la. xtaw nak explain macam mana
kat fb aku penuh dah status kawen
sampai kadang malu pon ada
ah
tapi lantak la
betoi la aku dah rasa nak kawen
so, what?
 bukan nak mintak kapel pon
nak mintak kawen
grrrrr
membebel ja malam2.
hehe
xtaw la.
sapa2 yang baca ni, tolong doakan eh, aku nak kawen. thanks.

Wednesday, January 23, 2013

PeTuNjUk

Semalam aku buat istikharah.
aku nampak dia. Ya Allah. petunjuk darimu atau sebaliknya Ya Allah.
kalau betul la ya Allah, aku mohon, kau jagalah dia selagi belum tiba masanya.
aku yakin dia hanya akan baik2 di dalam jagaanmu ya Rabb.

Tuesday, January 22, 2013

BeFdAy NaBi mUhAmMaD s.a.w

esok 12 Rabiul'Awal 1434M
maknanya esok befday orang yang paaaaliinnnnngggg syg kita.
sebab apa aku cakap macam tu?
sebab sampai ke saat Malaikat Izrail nak ambek nyawa, baginda still ingat kat kita. Dia masih dok sebut ummati, ummati, ummati,
Allahu Akbar.
xrasa ka lagi yang baginda sayang sangat2 kat kita?

kalau befday orang yang kita sayang, macam2 kita plan kan. surprise befday party la, bab bagi hadiah xpayah nak cakap la kan. sanggup habih duit demi yang tersayang.

tapi kalau befday nabi, kita nak bagi hadiah apa eh? macam mana nak hantaq hadiah kat baginda sedangkan baginda dah lama wafat?

bagi aku, simple ja.

selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w. Allahu Akbar.
tula hadiah yang paling mudah yang kita boleh buat aku rasa.

Allah s.w.t pon berselawat ke atas Nabi tahu?

Surah Al-Ahzab ayat 56, Allah berfirman :

"Sesungguhnya Allah dan malaikatNya berselawat (memberi Segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad s.a.w); Wahai orang-orang Yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta Ucapkanlah salam sejahtera Dengan penghormatan Yang sepenuhnya"

kalau Allah pon berselawat, sombong la kita yang taraf hamba ni xmau buat benda yang sama.

aku x alim pon. ilmu x banyak. tapi aku just nak kongsi sedikit sebanyak yang aku tau. :)

jom la sempena befday Nabi ni, kita selawat banyak2. jom2. jom la. :)

Ya Rasulullah, Happy Befday in advance :) I love U so Much :)

Monday, January 21, 2013

RiNdU

rindu tu buat aku kuat
makin rindu, makin buat aku dekatkan diri dengan Allah
aku rasa tu la hikmah Allah ambek balik orang yg dia pernah hadirkan dulu

aku xsalahkan takdir
sebab aku percaya
Allah buat benda semua ada sebab
bukan saja2 nak buat mcm tu

Dia nak ajaq kita jadi kuat
jadi lebih kuat dari biasa
dia nak ajaq kita belajaq erti terima qada' qadar Dia
sebab bila kita terima, tu maknanya kita percaya dan yakin dengan setiap ketentuanNya

senyum lah. dan terus melangkah :)

Monday, January 14, 2013

Berhenti berharap

Kenapa nak jilat balik apa yang dah kamu ludah
Kenapa nak tukar jawapan setelah kamu nekad buat keputusan

Kamu yang xnak dulu
Kamu yang tolak
Kamu yang cakap x ready
Kenapa sekarang nak tagih lagi

Percaya pada rancangan Allah ke tidak sebenarnya
Jgn terlalu obses dengan sesuatu
Kadang benda baru xkekal lama
Buat apa nak pilih yang palsu kalau boleh pilih yang original

He loves u more than he love his own self
What more do u expect?
He always be there for u
Are u blind or what? 

Wake up jima
Open ur your
Dont chase something fake
U know ur heart better
Keep on praying
It will helps indeed