Monday, August 30, 2010

TEMAN...


'teman sampai syurga hendaknya'

maaf teman andai aku sakiti mu
tanpa d sedari mungkin mulut khilaf berbicara
perilaku juga kdg tidak d jaga

bila kita makin rapat,mungkin aku terlalu sensitif
gurauanmu aku anggap kutukan
sendamu aku salah tafsirkan
hanya maaf yg mampu aku pohonkan

sesungguhnya aku lemah tanpa teman d sisi
aku mungkin bukan teman yg baek sebaek teman2mu d s.m.a dulu
namun aku akui
kehadiranmu teman bawa warna dalam kehidupanku

maaf juga andai aku terlebihkan dia yg berlainan jantina dari kita
maaf juga andai ceritaku hanya tentang dia
maaf andai pernah sekali sekala aku ja yg bercerita
maaf jika ceritamu aku ambil endah x endah
aku xpandai dalam berteman

p/s:dedikasi ini untuk c dahi,c bengkok dan c gg

moral of the story:RASA BERSALAH MENYELUBUNGI DIRI SAAT DIA MENGHULURKAN MAAF;-(

Friday, August 27, 2010

kalau da namanya lelaki

dulu aku bahagia
kini aku berduka

dulu aku gembira
kini aku sengsara

dulu aku ada dia
kini aku kehilangan dia

dulu aku ada segala rasa
kini yang tgl hanya rasa cuka

dulu aku org plg hepi dlm dunia
kini aku org plg down dlm dunia

dulu aku rasa dialah segalanya
namun kini dialah puncanya

punca aku
berduka
punca aku
sengsara
punca aku
kehilangan dia
punca
hidupku rasa cuka
dan mungkin jua dia penyebab aku
hilang punca

moral of the story: BIAR APA PUN YG MELANDA. JGN CEPAT KECEWA.
JGN CEPAT PUTUS ASA. KERNA BIAR BERIBU DIA YG PERGI MENINGGALKAN. JGN DILUPA KITA MASIH ADA YG ESA.

Thursday, August 26, 2010

tradisi sudah d lupakan..


kad ikhlas untuk mak n abah angkat d sabak bernam(",)


kad raya yg plg ikhlas dari hati aku poskan dr gombak ke baling..mak ayah terchenta(",)


buat bakal mamak n bapak mertuaku jauh nun d sabah..amek ati le katakan tp ikhlas ye..sila paham perasaanku(",)


gambaran apabila ke3 3 kads raya berada bersama(",)



kalau dulu asal je nak raye mesti budak2 sekolah pakat mintak alamat kan..part mintak alamat tu ok lg,bleh d terima pakai leh otak lg tp yg plg xleh blah tu part bg syarat.
" kalau ang antaq kad raya kat aku,aku akn antaq kad raya kat ang balik."
adoi.... tp selalunya budak2 skolah rendah la mcm ni..hehehe..n aku akui aku termasuk lam kategori tu. yela, mane leh tahan tgk kak aku dpt kad raya berdozen2..aku ni keje beli kad raya antaq kat org ja berdozen2..tu yg wat syarat tu..so,leh la blagak ngan kak aku ckt..bile posmen hon je depan umah,at least kebarangkalian tuk tertera nama aku kat kad raya tu tinggi kan..hehehe..bestnya lau igt time kecik2 kan..

tp skrang kebanyakan,org wish raya kat fb..sampai makcik sg pusu pon leh ade account asb..eh salah account fb.
x kemalu lau x advance mcm dia? haaaaa
so,trend skung da mudah,jimat n cermat. menyahut seruan Islam yang melarang umatnya membazir..kan?kan?kan?
eleh,sebenarnya kedekut..kad raya 2.50 5 keping pon bekire..setaun sekali.je..bkn tiap2 ari beli..hakhakhak

tp aku rase aku masih berfikiran tradisional.
aku masih ingin mengepos kad raya seperti taun2 lepas
n org yg plg aku nk pos kad raya ialah kat mak ayah aku.
reason utama ialah sebagai nak bantu mak ayah aku isi masa lapang dorang yang teramat lah lapang sambil baca kad raya aku.hehe..
at least,bile posmen hon,xde la ayah aku dapat surat yg sama ja..bil telepon,bil astro..(ehem2,umah aku ade astro taw)hehehe
da memang jadi amalan aku tok antaq kad raya tuk mak ayah aku dr aku sekolah asrama lg..
fadilah kamsah cakap org romantik mmg mcm ni
dorg xkan lupe tradisi.

dah 2 mggu puase ni,tibelah mase tuk pos kad raya
satu uia aku pusing cari kedai juai kad raya
X ADE!!!!!
adusssssssssss
nape bdk uia da xmau antaq kad raya ka?
sedey tol
jalan punye jalan
sampai la ke satu2nya kedai yg ade kad raya..
tu pon yg da berabuk dah
xde pilihan
agaknya pakcik WAQEQ tu amek yg taun2 lepas xabes juai kot
xde pilihan,so,aku pon bli la jugak demi memenuhi hasrat hati tuk tulis kad raya ni.

beli 3 keping je
sekeping 4.80
kire la ye sniri berapa kos aku guna tuk kad raya kali ni
taun ni pos kat mak ayah,mak mertua n mak abah angkat
baek kan aku???
semua mak2 je aku antaq kad raya
yg belum bergelar mak,harap maaf tiada penghantaran untuk anda..hehehe

beli2 blk bilik trus tulis
esoknya tu pegi pejabat pos beli setem ngan c dahi
dia xde kelas jd die teman aku
xpenah2 nak teman aku tetibe lak jd baek nk menemani aku
risau gak takut c dahi ni kategori "ehem"
ade ati kat aku ke?? hahahaha
jgnnnnnnn..aku dah berpunyer..hehe
balik pade cite asal...
mak ai,mahal oooo kos penghantaran sekarang
abg pos tu ckp tiap 1 pos minimum setem 60sen
tp untuk kad raya 50sen
aku pikir2 blk ape gune setem 30sen yg dorang cipta tuh?
dgn cpt otk aku jwb soklan aku
yela,mane tau ade yg jenis suke letak 2 setem kat 1 surat
jd xla hancus harapan dorang tuk amalkan amalan mereka tu
jd conclusionnye, setem 30sen d gunekan tuk tampal kat 1 surat tp 2 setem

da bace bismillah sebelum pos
ne taw tkt2 xsampai
rugila duit ptptn yg aku spend tuk kos penghantaran taun ni..

moral of the story: JANGAN D LUPA PADA TRADISI KERNA ANDAI TIADA KITA UNTUK MENGINGATINYA..SIAPA LAGI NAK D HARAPKAN. WALAUPON IANYA TIDAKLAH MEMBERI IMPAK YG BESAR PADA NEGARA NAMUN,DARI BENDA2 YG KECIL LAH AKAN TERJADINYA PENGLUPA DARATAN YG BERLELUASA..

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua umat Islam sedunia aku ucapkan

Monday, August 23, 2010

zima,meh tolong masak..nak wat bukak posa ni..lau sorang xsempat


telur dadar kesukaan husben nye yg xleh tgl..hehe


tom yam ayam + ayam grg tepung yg sedap


sayur campur udg yg adek baek buat


siakap 3 rasa in the world..sedap giler

antara juadah2


tukang masak + pembantu setia


sirap selasih + cocktail yg lum ltk ais


cucur udang


kerabu mangga@somtam


kak ida: zima,mai tolong aku masak weh..huhu..mbe2 arul nak mai bukak posa kat umah..lau aku sorang xmenang tgn weh..

adek yg baek: tgk la lau xde keje aku p..em, lau ari ahad pagi leh? coz nak p reunion ngan mbe2 ari sabtu

kak ida: okeh,asal ang mai ja..

adek yg baek: bereh:-)

demikian lah dialog antara adek yg baek dgn kakaknya yg dah cuak sebab untuk menjadi is3 yg solehah dia perlu menurut kata husbennya. hehehe

husbennya ingin menjemput kawan2 untuk berbuka d umah baru mereka.

c kakak dah cuak kerana memikirkan mampukah beliau memasak seorang diri untuk jumlah mulut yg banyak.

aku pon sebagai adek yg baek pergi la menolong.

byk sgt2 mknn. siakap 3 rasa,tomyam ayam, kerabu mangga,telur dadar,ayam goreng tepung,cucuq udang,puding laici,kek coklat,cocktail,sirap selaseh dll..

kenyang sgt2 aku kemaren..

mak cakap lau mkn kenyang sgt nti ada org mimpi kita mati..

takut kan dgr??

tp tu x menghalang aku dr makan..heheheh

sgt2 sedap.

kak ida da lulus sebagai is3 solehah akhirnya.

semua kawan2 abg azrul puji ckp sgt2 sedap.

heheheheehehe...

moral of the story:
BERUSAHALAH KAMU MENJADI ISTERI SOLEHAH KERNA PEREMPUAN ITU SGT2 MUDAH UNTUK MASUK SYURGA HANYA DGN MENTAATI SUAMI TP JGN D LUPA PEREMPUAN JUGALAH GOLONGAN YG PLG RAMAI D NERAKA..NAUZUBILLAH

Saturday, August 21, 2010

baru sekarang aku sedar..hehe


L yang da ade perasaan..hahahaha


saye hepi sgt tuk perubahan yg drastik ni..hehe



terus kekal ade perasaan ek..jgn jadi kayu lagi:-p


td g reunion ngan mbe2 lama skolah menengah aku dulu
da lama x jumpak
arini baru berkesempatan nk jumpak ramai2
ramai gak yg p td
lebih kurang 30 org gak la
semua da cantek2 n ensem2 dah
hehehe
td pas reunion
aku,farizah n mariani jln2 kat mid lg coz nk blk awai lg
yg laen p ict
nk tgk lampu2
aku x p coz esok nak tolong my sis masak kt umh dia
baek kan aku??
tu la kenyataannya
tp part yg aku nk citer ni part laen
c L yg mula tunjukkan perasaan dia kat aku
b4 this mcm kapel ngan kayu ja
kosong
xde ati
baru arini aku sedar die ade ati
hahahaha
ntah camne leh jd sensitip plak mlm ni ntah
L mesej aku time berbuke
tnye aku berbuke mkn ape
kan ngah reunion
xkan la aku ni sengal sampai tahap gaban kot
dah kuar ngan mbe mesti la perhatian kat mbe ja
xkan tgn nk petik2 keypad fon kan
nti mbe ckp ber do'oh plak
kul 11 baru aku reply msj L
tetibe je angin x tentu pasal.

aku gtaw ckp:

"abg, sy sesat"

L reply:
"lau sesat p bgtaw kt balai polis.jgn bgtaw abg.mesej dr petang mlm baru reply"

aku rase cam nak guling2 kat lantai midvalley tu td
adoi..
bakal ketua keluarga aku dah mula ade perasaan
hahaahahahahah
sebelum xkisah plak aku xreply mesej
aku kuaq ngan mbe2 lg dia suka
ntah nape arini jd sensitif plak aku pon xtaw
period kot
hehe
sebelum ni dia la org yg sonok lau aku x mesej dia
ntah tetibe jd camni lak
hahaha
adoi..
ape2 pon..aku rase senang bile L mcm tu
rasa diri sgt d hargai
hehe
baru td aku sedar yg dia syg aku
ntahlah tp perasaan tu aku yg rasa
aku n allah je taw mcm mana aku rasa
hehehe
abg jeles ek??? kuang3..

moral of the story:

"KEKADANG TANPA KITA SEDARI,
ADA YANG MENGHARGAI KITA.WALAUPON SUKAR UNTUK DIA LUAHKAN DR KATA2 NAMUN DARI CARANYA KITE DPT RASA SATU PERASAAN YG SGT INDAH."(",)

tuhan saja la bha yg tau perasaanku..hahaahahaha...
rase cam diri terbang kat awan walaupon aku rase benda tu mustahil dgn berat bdn aku yg mcm ni...hahahahahahah

Friday, August 20, 2010

my new glasses(",)

c halal, c cantik, c gigi, c bengkok, c dahi..

c bulat, c gigi, c cantik, c dahi

ni la wajah baru aku dgn spek baru..




ari selasa bersamaan 17/08/10 aku,gigi,bengkok,dahi,bulat n halal bergegas ke wangsa walk.
tujuan utama untuk membuat spek baru aku.
n disamping ingin meluangkan masa yg xpenah cukup untuk berbuke puase bersama2.
setelah mengorder ape yg patut d bangikopitiam kami pegi ke optical point.
terkezut aku dgr amoi tu ckp dgn hanye rm88 aku leh dptkan new spectacle.
hepinya.
yela lau kat kedah mau buang 2 3 ratus untuk dptkan sepasang spek.
mahal kan?
trus la c gigi c bulat n c bengkok mencari spek yg padan dgn mata sepet aku ni.
ade 2 pilihan.
da lebih kurang 33x menerai pakai buang spek berkenaan.
at last.
aku decide
c gg ckp cantek.
c bulat pon mengiyakan
c bengkok mcm biasa,ye la jima..cantek
xpenahnye bengkok ckp x.hehehe
aku lbh dgr pndapat gigi sebab citarasa dia lebih kurang L.
Lau gigi suka mesti L suka.
hahahaha.
so,aku pon gtaw la amoi tu.." ok, i stuju wat yang ni"
thanx kawan2 temankan aku pilihkan spek baru..terima kaseh ini d dedikasikan kepada c gigi, c bengkok, c bulat, c dahi n xlupa c halal..
:-)
luv u all..
n resultnye aku dpt sepasang mata baru yg cantek..hehehehe...alhamdulillah(",)

bila dia mungkir janji..:-(

L yang mungkir janji..ni pic yang previous meeting..


downnye aku rase.
geram pon ade.
mcm nak telan org jak ni.
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!
tipu.tipu.tipu.
semalam L call.
itu rutin biasa sebab da wat agreement yg berbunyik

"apabila menjelang hari isnin,rabu dan jumaat..L wajib meng'call' aku..xkira apa pon situasi yg boleh menghalang melanda"

so,semalm tibalah ari rabu.
as usual,pas balik terawih,L call.
borak punye borak tetibe kuar statement yg kurang menyedapkan gegendang telinga sesiapa sahaja yg bergelar wanita tulen.

"cuk,abg mintak maaf ni.esok kena gerak pegi penang.ari ahad belum tentu dpt jumpa coz maybe lum blk dr penang lg.mintak maaf sgt2."

sakitnya ati kecilku ini..huhuhu
mcm nak lari pegi puchong n lempang pipi L laju2 n terus balik semula ke gombak tanpa berkata apa2.
huhu..
da plan before puasa lg.
nak date 22hb sambil pg beli baju raya n bukak pose sama2.
hancur luluh harapanku.
aku diam sejenak.
L tanya kenapa cuk diam?
dalam ati aku jawab,abes xkan nak suh aku gelak kuat2 kot bila dia da gtaw hasrat dia untuk mungkir janji tu.
sakitnya ati.
baru je berangan2 theme colour for this year.
last2 hampeh je.
L bersuara,sudahlah lau cuk xnak cakap lg.abg letak fon ni.
aik,sepatutnya aku yg letak fon ni.bukan dia
sape yg merajuk ntah.
tension tol.
aku pon bersuara la.yela, awang ni sorang kdg2 ikut angin dia jugak.
kang dia men ltk je fon trus,aku yg makin skt ati..
huh!!!!
aku ckp:"k la, pegi la keja terus..makan duit tu! nyampah!
k,mat mlm nk tido!"
aku letak fon
geramnyaaaaaaaaaaaaaa...
aku pon terlelap tanpa d sedari.
memang aku mcm ni.
ade je masalah ngan hati,automatically mata akan kuyu n rase mengantuk akan dtg mengunjung..(",)
bagus jgk..x la aku melayan perasaan sengsorang kan lau aku still berjaga kan.

moral of the story: "KITA MERANCANG
ALLAH PUN MERANCANG
NAMUN
RANCANGAN ALLAH ITU LEBIH BAEK"

aku akan cuba jadi bakal peneman hidup L yang gt memahami.
insyaallah.
mudah2an jodoh kami panjang.
amin(",)
xpela,kena sabar..next week baru pg beli baju raya..huhu
motif aku nak pg bli awal sebab xmau dpt baju yg dah org xmau..yela,org da plih2 baju awal2.last2 tgl yg org xmau je la kat aku.
hurm..
xpela,mungkin ini takdirnya.percayalah dgn janji Allah.sesungguhnya itu yg terbaek buatmu(",)
daadaaaaaaaaa..



Thursday, August 12, 2010

criminal yg memeningkan kepala...

test criminal td
adoi
tu je word yg leh aku kuarkan dr mulut tuk describe kan betapa aku xtaw ape yg aku jawab
huhuhuhu..
ya allah
dah study macam org gila ja
tp
when it comes to problem solving question
blur
tibe2 rase cam dr baha xpenah ngajar amende pon
adoi
sedangkan bleh katakan everyday aku akn bukak buku koh clarkson tu tuk menelaah criminal
i gave my full attention to criminal but then i still cannot answer it well
huh
is it correct for me to take laws??? confius..
da 2nd year dah
i have 3 years more to finish my llb n llbs insyaallah
huhuhu
but still in dilema
adus
mak
ayah
tolonggggggggggg
sgt2 paham bile dalam kelas dr baha ngajar tp bile part nk apply time jwb soklan,musnah segalanya
why?
why?
why?
mungkinkah usAHa maseh kurang??? ntah la
ada la tu kan hikmahnya
wait n see the result soon...hurmmmmm...down gilerrrrr